HELP!! Vechtende degoe vrouwtjes

Lees hier alles over het gedrag van degoes.

HELP!! Vechtende degoe vrouwtjes

Berichtdoor Kimshana » di 10 mei, 2016 17:57

Hoi allemaal,

Wie zou me een heel goed advies kunnen geven wat ik moet doen met 2 vechtende vrouwtjes (zonder afscheid te moeten nemen van 1 vrouwtje).

We hebben 6 degoes, 5 vrouwtjes en 1 gecastreerd mannetje. Enige tijd geleden is 1 grijs bonte vrouwelijke degoe ernstig ziek geweest en zijn we met haar naar de dierenarts gegaan. We hebben haar toen tijdelijk met een wild kleurige degoevrouw apart gezet (verdieping afgesloten) tot ze weer volledig hersteld was. Zodat de grijs bonte niet alleen zat.

Het vecht probleem tussen de grijs bonte en bruin bonte is begonnen toen de grijs bonte ziek was. Sinds ze grijs bonte herstelt is (na 7 weken) hebben we ze alle 6 weer bij elkaar geprobeerd te zetten. Helaas gaat dit niet goed. De grijs bonte en bruin bonte (die 7 weken niet bij elkaar hebben samen gezeten) maken nu enorme ruzies met elkaar tot bloedens toe. De een heeft nu een dikke lip en de andere mist plukken haar met huid. Wanneer ik de grijs bonte (zonder bruin bonte) bij de andere 4 (3 vrouwtjes en 1 mannetje) stop is er geen probleem in de kooi en wanneer ik de bruin bonte (zonder de grijs bonte) bij de andere 4 (3 vrouwtjes en 1 mannetje) stop is er ook geen probleem in de kooi.

Hopelijk kan iemand mij goed advies geven wat ik zou kunnen doen zonder afscheid van 1 van de degoes te moeten doen, ik zou het wel heel erg vinden als het echt niet anders zou kunnen. Ik heb namelijk gekozen om voor deze beesten te zorgen tot hun dood.
Kimshana
.:Snuffelaar:.
.:Snuffelaar:.
 
Berichten: 10
Geregistreerd: zo 27 maart, 2016 19:20

Re: HELP!! Vechtende degoe vrouwtjes

Berichtdoor melson » di 10 mei, 2016 18:29

blijven ze dan door vechten? Wanneer haal je ze dan weer uit elkaar? voor mij klinkt het als of ze rangorde opnieuw moeten uitvechten die waarschijnlijk door de ziekte van de ene degoe verstoord is. dit kan soms best fel zijn en een dikke lip is niet zoo bijzonder.
maar dit moet jezelf beoordelen.
anders zal het beste zijn om een in de kooi een split te bouwen, zodat ze niet bij elkaar kunnen maar elkaar wel kunnen ruiken. is dit mogelijk bij jou? Ook zo dat voor alle partijen genoeg ruimte is, want een koppeling kan weken tot maanden duren. Of je splitst de groep gelijk op en gaat voor een tweede kooi.
Een foto (of goede omschrijving) van je kooi of de huidige situatie zal handig zijn voor verdere informatie.
Ik zal er ook mee stoppen om af en toe een degoe bij de anderen te zetten en dan er weer weg te halen, daarmee bouw je maar meer 'agressie' op.

het helpt waarschijnlijk niet, maar ik heb ooit een heel klein stukje ruzie gefilmd, dit ging weliswaar over dagen, maar met pauzes er tussen in: http://vid1129.photobucket.com/albums/m ... arc6or.mp4 het resultaat waren ook dikke lippen en kapotte oren :roll: af en toe wordt hier gebokst, gelukkig niet gebeten.
groetjes
Melanie

---------------------------------------------
http://mel-s-wereld.webnode.nl/
---------------------------------------------
melson
.:Amateur:.
.:Amateur:.
 
Berichten: 397
Geregistreerd: ma 10 dec, 2012 12:24

Re: HELP!! Vechtende degoe vrouwtjes

Berichtdoor Kimshana » di 10 mei, 2016 21:25

Dag Melanie,

Allereerst wil ik je heel erg bedanken dat je de moeite hebt genomen om mijn bericht te beantwoorden.

Wanneer de 2 vrouwtjes samen in de kooi zitten (zie afb. onder in dit bericht) rent de bruine bonte continue (de hele dag door) achter de grijze aan. De grijze probeert haar deels te ontwijken, wanneer het ontwijken niet meer lukt gaan ze een strijd aan met elkaar. ze vallen elkaar dan ook aan en gaan dan heftig rollen. dit zie je ook in jou filmpje terug.

We hadden de 2 vechtende degoes 1 hele dag bij elkaar gezet, tot we door kregen dat ze echt niet van plan waren om te stoppen met achter elkaar aan rennen en vechten. We hebben toen samen besloten om de bovenste verdieping weer af te sluiten zodat ze niet meer bij elkaar kunnen komen. Dit is wel de eerste keer (hebben we pas 1dag) dat we er een gaas tussen hebben gedaan. zoals je ook voorgesteld. Wat ons wel opviel is dat de een nu onder het gaas en de ander op het gaas alsnog naar elkaar probeert te gaan. Ze zetten zich uit, blazen, grommen en proberen elkaar met de poten alsnog te raken.

Helaas is het niet mogelijk om beide partijen evenveel ruimte te geven in de kooi, hierdoor hebben ze minder bewegingsruimte die ik ze wel zou willen geven. Ik ga even aankijken of ik ze over een tijdje zonder vechten bij elkaar kan zetten. zo niet denk ik wel dat ik een ander kooi ga aanschaffen. Het liefste doe ik ze helemaal niet weg.

Hieronder heb ik een aantal foto's van mijn degoes, en kooi geplaatst

Nogmaals heel erg bedankt voor het reageren, en ik zal zeker de Tips meenemen.

degoekooi:
https://afbeelding.im/byaJEKGE

toen waren ze nog lief voor elkaar:
https://afbeelding.im/8TPb3R47

grijze bonte (Jane)
https://afbeelding.im/nk7MPCaD

Bruine bonte (Morph)
https://afbeelding.im/MDrQPuSm
Kimshana
.:Snuffelaar:.
.:Snuffelaar:.
 
Berichten: 10
Geregistreerd: zo 27 maart, 2016 19:20

Re: HELP!! Vechtende degoe vrouwtjes

Berichtdoor melson » wo 11 mei, 2016 15:35

Alle 6 degoes zitten in deze kooi?
Misschien is het dan wel handig om de groep te splitsen of een grotere kooi te kopen/bouwen want voor 6 is deze kooi echt te klein.
Het probleem is, dat ze bijna geen verstopmogelijkheden of zicht barrières hebben om elkaar uit de weg te kunnen gaan. Ook kunnen ze hun energie niet kwijt wat meer frustratie op kan bouwen en een koppeling moeilijker maakt.
ik zal trouwens het plastic uit de kooi halen, plastic is niet geschikt en zelfs gevaarlijk voor degoes.

over minimale kooimaten kun je hier iets vinden:
duits: http://www.deguhilfe-sued.de/files/ratg ... ersion.pdf
engels: http://forum.degus-international-commun ... p?f=8&t=70
om uit te rekenen hoeveel degoes je in een kooi kunt houden: http://degu.ldka.de/rechner.php

Wat ons wel opviel is dat de een nu onder het gaas en de ander op het gaas alsnog naar elkaar probeert te gaan

bij een split is de bedoeling dat je er een verdieping mee opsplitst zodat de degoes zich op de zelfde hoogte kunnen ontmoeten. Als je een horizontale split hebt staat een degoe automatisch boven de andere en ze kunnen niet goed contact maken. Deze heeft dus niet echt zin, bevordert eerder de strijd.
http://i1129.photobucket.com/albums/m50 ... gnbo8g.jpg (kon even maar een split van de gerbils vinden... :wink: )
groetjes
Melanie

---------------------------------------------
http://mel-s-wereld.webnode.nl/
---------------------------------------------
melson
.:Amateur:.
.:Amateur:.
 
Berichten: 397
Geregistreerd: ma 10 dec, 2012 12:24

Re: HELP!! Vechtende degoe vrouwtjes

Berichtdoor Evelyne » do 12 mei, 2016 14:04

erbij gaan zitten met een plantenspuit. dan ben jij voorlopig de scheidsrechter.
zodra ze wat gaan kibbelen het nog laten maar zodra ze feller worden of blijven, natspuiten.
je kunt eventueel ook met je handen ze uit elkaar halen maar dan zou ik wel handschoenen aan doen want ze kunnen fel zijn zoals je weet :mrgreen:
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Groetjes Evelyne
Avatar gebruiker
Evelyne
.:Admin:.
.:Admin:.
 
Berichten: 6222
Geregistreerd: wo 23 feb, 2005 13:15
Woonplaats: Velden


Keer terug naar Omgang en Gedrag

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron